Ingredienser till en patrull (ca 6 pers)
1 ägg
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 tesked vaniljsocker
1/2 tesked bakpulver
1/2 tesked salt
flytande smör för stekning
ca 1 dl socker och kanel till efter stekning
Förbered hemma
Blanda mjölk, vetemjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver.
Tillsätt ägg och socker och blanda till en smet.
Häll över smeten i en behållare ni kan stänga. T ex en rendiskad ketchupflaska, då blir det lätt att portionera ner i stekpannan, eller en plastpåse ni kan kippa hål i för att spritsa ut smeten (var väldigt försiktiga om den påsen ska med i en ryggsäck ut på äventyr så det inte hamnar smet på all packning).
Blanda socker och kanel i en egen behållare, ta mer eller mindre kanel beroende på hur mycket ni tycker om det.
I skogen (eller i köket)
Häll i lite smör i stekpannan i ett stormkök och låt det bubbla klart. Klicka ner max 1 dl smet och grädda på båda sidor. Krabbelurer är lite tjockare så det ska inte bli en tunn pannkaka. Sikta på lite mindre än plättar och det är helt ok att göra de mindre ändå så det blir som en liten en klump (churrosaktig) som man kan hålla i handen.
Vänd runt de färdigstekta krabbelurerna i socker- och kanelblandningen
Ingredienser (till 2 scouter)
1 äpple
3 msk smör
2 msk strösocker
1 dl havregryn
Kanel
Redskap
Skalare
Kniv
Skärbräda
Stekpanna av järn
Stekspade
Tillagning
Gör upp en eld så att du har lagom med glödbädd till det är dags att steka pajen.
Skala och skiva/tärna/dela upp äpplet i mindre bitar (ju mindre bitar desto snabbare stekning, större bitar = mer äpplesmak)
Lägg äpplebitarna direkt i stekpannan tillsammans med en rejäl klick smör.
Stek äpplena till de mjuknat och/eller fått lite färg.
Sätt till en rejäl klick smör i stekpannan, häll socker och havregryn direkt på äpplena och rör om.
Fortsätt steka till smöret smält och sockret och havregrynen blivit lite rostade/knapriga - var försiktig - det bränns lätt!
Servera och strö på kanel efter smak.
Lyxvariant: Tag med vaniljsås ut i skogen och servera till.
Ingredienser (till 2 scouter)
2 kycklingkorvar
4 kycklingköttbullar
3 kokta potatisar
Smör eller olja att steka i
Kryddor, ketchup, sweet chilisås (valfritt)
Redskap
Kniv, skärbräda, fat/skål, stekspade/sked, stekpanna/eld eller stormkök.
Tillagning
Tvätta händerna noggrannt
Skala och tärna potatisen. Eller tärna den färdigkokta/skalade potatisen (burkpotatis).
Skär korven i mindre bitar.
Dela köttbullarna i mindre bitar.
Stek potatisen i smör eller olja.
Blanda i korv och köttbullar och stek lite till. Var försiktig så maten inte bränner fast.
Krydda med valfri krydda
Servering
Servera i matkåsa med ketchup eller sweet chilisås.
Mjölkfritt, grisfritt och äggfritt möjligt.